kezdőlap / Belföld / Közélet / Építőipari alapanyaghiány és brutális áremelkedés
2022. november 25. péntek 09:17 - Nagykanizsa
Építőipari alapanyaghiány és brutális áremelkedés

Cementet és gyapotot szinte alig tudtak beszerezni az építőanyagok értékesítésével foglalkozó cégek.

A kanizsai ALU-CSAT Bt. kereskedésvezetője, Verrasztó Károlyné elmondta, a gyártók az alapanyaghiány miatt hosszabb átfutási idővel tudják csak teljesíteni a megrendeléseket. A helyi piac azt mutatja, legtöbben a szigeteléséhez használatos termékeket keresik, válaszként az energiaárak növekedésére. 

A társaság eredetileg csatornázással és bádogos munkákkal foglalkozott, a későbbiekben kezdtek kereskedési tevékenységet folytatni. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően növekedett az alkalmazottak létszáma, a telephelyen csarnokot építettek, és a piaci tevékenységük is bővült. A cég üzemének tetejére napelemes rendszert telepítettek, így a villanyszámlájuk nem növekedett, a fűtés pedig fával történik, ezért a gázárak sem befolyásolják a működést. Az építőanyagok iránti keresletben viszont tapasztalható visszaesés, az áremelkedés pedig már tavaly elkezdődött.

Az utóbbi hetekben már érezzük a visszaesést főleg a lakossági vevők részéről, a kivitelezőknek vannak folyamatban lévő munkáik, nekik szükségük van folyamatosan az anyagokra, ők jönnek, vannak átnyúló munkák, amik még a következő évre is átnyúlnak, de a magánvevő már érezhetően kevesebb. Sajnos ezek az energiaár-alakulások miatt bizonytalanabb a helyzete az embereknek – tájékoztatott Verrasztó Jánosné az ALU-CSAT Bt. üzletvezetője.

A lakossági fogyasztók a takarékosság miatt a gyapot- és a hungarocell-szigetelőanyagokat vásárolják leginkább. A termékek beszerzése egyre nehezebb, hiszen ezek külföldről érkeznek. Az importálás viszont jelentős többletköltséggel jár, ezzel is indokolható az áremelkedés. Szinte minden termék emelkedett, van olyan, ami kevésbé, talán az Ytong tégla, ami 8-10 százalékot, de nagyon sok termék 50, 60, 80 százalékot, a faáruk, a lambéria, a hajópadló, a hungarocell meg a hozzátartozó kiegészítők. Van amelyik csak 30-40, nagyon vegyes a kép, hogy melyik termék mennyit változott – tette hozzá Verrasztó Jánosné.

Verrasztó Jánosné szerint visszaesés várható az építőipari alapanyagok piacán a vállalkozások és a lakosság költségterheinek növekedése miatt.

Forrás: Kanizsa TV

West Pannon Audiovizuális Klaszter