kezdőlap / Belföld / Egészség / Gombával az inzulinrezisztencia ellen
2025. március 12. szerda 08:43
Gombával az inzulinrezisztencia ellen

Az ehető gombák, mint a csiperke, a shiitake és a laskagomba, segíthetnek az inzulinrezisztencia kezelésében – derül ki egy friss tanulmányból, amelyet az International Journal of Molecular Sciences közölt.

Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy a sejtek nem reagálnak megfelelően az inzulinra, emiatt a vércukorszint megemelkedik, ami hosszú távon 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet. A WHO adatai szerint világszerte 830 millió ember érintett ebben a betegségben.

A Semmelweis Egyetem kutatása szerint a gombákban található bioaktív anyagok – például poliszacharidok és antioxidánsok – javíthatják az inzulinérzékenységet és támogathatják az anyagcserét. A gombák poliszacharidjai kedvező hatást gyakorolhatnak a bélflórára, csökkentve a gyulladásokat és segítve a tápanyagok megfelelő lebontását.

Ezek a természetes összetevők lassíthatják a glükóz felszívódását, javíthatják az inzulin hatékonyságát és támogathatják a hasnyálmirigy inzulintermelését. Emellett segíthetnek a testsúlykontrollban is, ami kulcsfontosságú a cukorbetegség megelőzésében.

Dr. Németh Zsuzsanna, a kutatás egyik vezetője szerint a gombák természetes módon támogathatják az anyagcserét, de táplálékkiegészítőként való fogyasztásuk esetén érdemes orvosi tanácsot kérni.

A gombák tehát nem csupán finomak, hanem az egészségünket is támogathatják, ezért érdemes őket rendszeresen beépíteni az étrendünkbe.

West Pannon Audiovizuális Klaszter