kezdőlap / Belföld / Egészség / Már több mint 100 robotsebészeti műtétet végeztek el
2022. június 21. kedd 11:09 - Budapest
Már több mint 100 robotsebészeti műtétet végeztek el

Fél éven belül már több mint 100 robotsebészeti műtétet végeztek el Jahn Ferenc Kórházban és az Országos Onkológiai Intézetben. A robottal végzett műtét nemcsak gyorsabb, de a kockázatok is minimálisra csökkennek. 

A robotsebészeti gépek beszerzésére az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében 1,3 milliárd forintos európai uniós támogatásból nyílt lehetőség, amik 2021. december 16-án érkeztek meg a projektet vállaló két budapesti kórházba. A technológia elsajátítása után az új év első hónapjában már el is indulhattak a robotasszisztált onkosebészeti beavatkozások, ami Európában az egyik legmodernebb operációs technológiának tekinthető. 

Az Országos Onkológiai Intézetben 2022. január 21-én, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben január 29-én végezték el az első ilyen operációt. A program kezdeti szakaszában, 2023. június végéig a két intézmény összesen négyszáz ilyen műtét elvégzését vállalta, de idén júniusban az urológia és nőgyógyászat főként daganateltávolító beavatkozások száma már meghaladta a 114-et – ismertette Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, Polgár Csaba. 

A módszer magyarországi bevezetésében főszerepet vállaló sebészek szerint, ha a támogatási rendszer is megengedi, jóval hamarabb érik el az irányszámot.  Polgár Csaba elmondta, hogy eddigi tapasztalataik alapján a betegek az eljárás után kevesebb ideig lábadoznak, funkcionális eredményeik jobbak lesznek, így életminőségük is javul.

 
2022. augusztus 14. vasárnap
West Pannon Audiovizuális Klaszter