kezdőlap / Belföld / Kultúra / Megtartotta tavaszi közgyűlését a Magyar Művészeti Akadémia
2024. május 16. csütörtök 04:42
Megtartotta tavaszi közgyűlését a Magyar Művészeti Akadémia

A Magyar Művészeti Akadémia 2024. május 15-én megtartotta évi első rendes közgyűlését a Pesti Vigadó dísztermében. Köszöntőjében Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter hangsúlyozta: a kormány az elmúlt években többet költött a kultúrára, mint az Európai Unió többi tagországa. A miniszer kifejezte szándékát, hogy megőrizzük, tovább építsük a nyugati civilizációt, és átörökítsük azt a következő nemzedéknek.

A Magyar Művészeti Akadémia megtartotta évi első rendes közgyűlését május 15-én az MMA székházában, a Pesti Vigadóban.

A közgyűlés résztvevőit Turi Attila, az MMA elnöke köszöntötte. Csák János kulturális és innovációs miniszter felszólalásában kifejtette: „A Magyar Művészeti Akadémia a magyar életvilág egyik legfontosabb intézménye, ezért is jár olyan nagy felelősséggel annak tevékenysége. Miben áll ez a felelősség? Babits Mihály írta amagyar jellemről 1939-ben: ’A magyarság szellemi jelenség, amelynek folytonosságát a lelki átöröklés biztosítja.’ – idézte Csák János a XX. század szellemi életének jelentős alakját. –Van tehát sajátosan magyar észjárás, olyan világszemlélet, amelyből kialakult a kultúránk, samely egyben az életmódunk is. Arisztotelész Nikomakhoszi etikája szerint az élet lényege a tevékenységben áll, vagyis abban, ahogyan észrevesszük és elgondolkodunk a jelenségeken. Mai világunk tele van fizikai, szellemi, lelki fenyegetéssel. A MMA feladata végiggondolni ésszámba venni, hogyan küzdünk meg ezekkel a fenyegetésekkel, és hogyan őrizhetjük meg a számunkra oly fontos európai értékeket.”

Csák János köszöntőjében hitet tett az alapvető európai értékek: a demokrácia, a jogállam és aszabadság mellett, ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy elengedhetetlen definiálni, mitértünk ezen kifejezések alatt. A közösségi gondolkodásmód nem megkerülhető –hangsúlyozta. „Meg kell őriznünk zsidó-keresztény örökségünket, amely a nyugati civilizációalapja. Meg kell őriznünk a görög örökséget is: a ráció és a logika alkalmazását. Ragaszkodjunk továbbá a római joghoz, amely struktúra lehetővé tette, hogy Európa a világvezető régiójává váljon. Így volt ez még egészen tizenöt-húsz évvel ezelőttig…”

A miniszter köszöntőjében megerősítette: nagy harc van ma az Európai Unión belül abban akérdésben, hogy érdemes-e egyáltalán a művészetekre pénzt szánni, érdemes-e a kultúrárakölteni. „Mi ebben elkötelezettek vagyunk – jelentette ki Csák János. – A kormány az elmúltévekben többet költött a kultúrára, mint az Európai Unió többi tagországa. Magyarországon ez 2023-ban a GDP egy százaléka volt, míg az európai átlag mintegy fél százalék. Szeretném kifejezni a köszönetemet a kormány nevében az MMA vezetésének a szerves, egymás szuverenitását tiszteletben tartó, alkotó együttműködésért. Azt kívánom: hogy megőrizzük,tovább építsük a nyugati civilizációt, és átörökítsük azt a következő nemzedéknek!” – zárta a beszédét Csák János.

A köszöntők után az MMA tagjai megemlékeztek a legutóbbi közgyűlés óta elhunyt akadémikus társaikról: Budai Ilonáról, Czakó Gáborról, Duba Gyuláról, Ferdinandy Györgyről, Finta Józsefről, Katona Szabó Erzsébetről, Kévés Györgyről, Kovács András Ferencről, Szilágyi Istvánról és Vadász Györgyről.

A napirend elfogadását követően Liu Miranda MMA-ösztöndíjas hegedűművész szólójátékát hallgatták meg az egybegyűltek.

A közgyűlésen elfogadták az elnök, az elnökség, a művészeti tagozatok, a regionálisközpontok, a bizottságok és a főtitkár beszámolóját, és tájékoztatták a közgyűlést az MMAidei művészeti, szakmai programtervéről, valamint megerősítették a 2024. évi köztestületiállandó díjak adományozásáról szóló elnöki döntést. Elfogadták a Magyar Művészeti Akadémia elnökének a köztestület 2022–2023. évi munkájáról és a magyar művészeti életáltalános helyzetéről szóló, az országgyűlés számára készülő beszámolója koncepcióját.

A közgyűlésen elfogadták az előterjesztést Selmeczi György zeneszerző, karmester, zongoraművész, a nemzet művésze különleges eljárásban történő rendes taggá választásáról,és megválasztották Galánfi András Kossuth-díjas fafaragó népművészt, a népművészet mesterét, Lajta Gábor Munkácsy Mihály-díjas festőművészt, valamint Szemadám György Munkácsy Mihály-díjas festőművészt, írót az MMA Felügyelő Testületének tagjává.

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

 

West Pannon Audiovizuális Klaszter