kezdőlap / Regionális Hírek / Közélet / Beiskolázási tájékoztató 10. rész
2022. január 25. kedd 10:08 - Győr
Beiskolázási tájékoztató 10. rész

KISALFÖLDI AGRÁRSZAKKÉPZÉSI CENTRUM VERES PÉTER MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERIPARI TECHNIKUM, SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM - GYŐR

„Iskolánk megtartó ereje leginkább abból fakad, hogy családias intézmény vagyunk. Akár az igazgatói, akár a tanári szoba ajtaján kopogtat a diákunk, nem távozhat dolgavégezetlenül” – hangsúlyozza Csiszár Rudolf igazgató, akit az intézmény bemutatására kértünk. 

– Milyen technikusi képzéseket kínál a jelentkezőknek az iskola?
– Élelmiszeripari szakmákban sütő- és cukrászipari, valamint tejipari technikusokat, mezőgazdasági szakmairányon pedig mezőgazdasági (állattenyésztő vagy növénytermesztő szakmairánnyal) és kertésztechnikusokat (dísznövénytermesztő, virágkötő szakmairánnyal) képzünk.

– Szakképző iskolai képzésben is többféle lehetőség közül választhatnak az érdeklődők. Melyek ezek?
– Mezőgazdaság és erdészet ágazatban gazda (állattenyésztő, növénytermesztő, lovász szakmairányban) és kertész; élelmiszer ágazatban hentes és húskészítmény-készítő, pék, pék-cukrász, tejtermékkészítő szakmákat oktatunk.

– A gyakorlati oktatásnak milyen színterei vannak az iskolában?
– Saját képzőhellyel is rendelkezünk: a mezőgazdászok és lovászok, valamint a kertészek az iskola tangazdaságában gyakorolhatnak. Egy kisebb tanműhelyünk is van, amelyben a pékek sajátíthatják el az alapismereteket. Számos duális képzőpartnerrel alakítottunk ki jó kapcsolatot mind a mezőgazdaság, mind az élelmiszeripar területén, ezeknél a cégeknél évről évre várják is a tanulóinkat.

- Tapasztalataik szerint a végzett diákok maradnak a pályán? Milyen elhelyezkedési lehetőségeik vannak?
- A jelenlegi munkaerőpiaci helyzet kedvez a szakmával rendelkező fiataloknak. Aki akar, biztosan talál magának helyet. Most kiemelhető például a tejipar, ahol a munkaerőhiány miatt rendkívül keresettek a szakemberek. Az is jellemző, hogy a technikumot végzettek folytatják a tanulást a felsőoktatásban.

– Egy viszonylag nagylétszámú iskoláról beszélünk, hiszen Győr tág vonzáskörzettel bír, ráadásul kiváló a megközelíthetősége is. A kollégiumi elhelyezés is biztosított?
– Huszonegy osztály indul egy-egy évfolyamban, az iskolába négyszáznegyven tanuló jár. A Háromszintes kollégiumunkban nyolcvanöt férőhely van, itt minden tanköteles korú diáknak elhelyezést biztosítunk, és őket a melegítőkonyhánkról tudjuk kiszolgálni, így az étkezés helyben megoldható.

– Tanórán kívül milyen közösségi programok várják a fiatalokat?
– A hagyományos iskolai rendezvények mellett többféle szabadidős foglalkozást szervezünk. Ezek közül népszerű a lovasszakkör, működik természetbúvár kör is, amely iránt nagy az érdeklődés, és kiemelném a színjátszó szakkörünket is, amely nem éppen hagyományos egy ilyen profilú iskolában. Megemlíteném a nyelvi szakköröket is, amelyeknek a résztvevői rendszeresen érmekkel térnek haza a versenyekről.

– Szakmai versenyeken is részt vesznek a diákok?
- Természetesen! A Guba Sándor-emlékverseny mellett mindig ott vannak a tanulóink az ágazati érettségi versenyen, valamint a szakmai tanulmányi versenyeken is, és ők szép eredményekkel büszkélkedhetnek.

– Foglalkoznak felnőttképzéssel is?
– Mezőgazdasági vontató vezetéséhez T kategóriás jogosítvány megszerzését tesszük lehetővé a jelentkezőknek. Emellett aranykalászosgazda-képzést is hirdetünk. Ha a jelentkezők száma indokolja, mindkét, nálunk oktatott szakmairányba is nyitunk a felnőttképzésben.   

Ferenczy Gyöngyi

 
2022. május 20. péntek - 2022. május 22. vasárnap
West Pannon Audiovizuális Klaszter