kezdőlap / Regionális Hírek / Közélet / Beiskolázási tájékoztató 4. rész
2022. január 6. csütörtök 12:33 - Tata
Beiskolázási tájékoztató 4. rész

KISALFÖLDI AGRÁRSZAKKÉPZÉSI CENTRUM JÁVORKA SÁNDOR MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERIPARI TECHNIKUM, SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM

 – „A hagyományőrzés nem a hamvak őrzése, hanem a tűz továbbadása!” Nagy múltú iskolánk életére kifejezetten jellemző, hogy a hagyományok által, de a mában élünk – vallja a tatai iskola igazgatója, Tasnádiné Sipos Mariann.

– Szeretjük, amit elődeinktől örököltünk, tanultunk, de mindezt a tudást szívesen ültetjük át a mai életünkbe. A mezőgazdaság és az élelmiszeripar a mindennapjaink része, ott van az otthonunkban, a kertünkben, a konyhánkban, ott van a múltunkban és a jelenünkben. Oktatott szakmáinkban mindig szükség lesz az emberi munkára, az emberi gondolkodásra, az érzelemre, az ítélőképességre, a természeti környezet legapróbb rezdüléseinek ismeretére és a föld, a körülöttünk lévő élő környezet szeretetére – teszi hozzá.

– Milyen technikusi szakmák közül választhatnak az ide jelentkező diákok?
–  A mezőgazdasági technikumi képzéseink közé hagyományosan az állattenyésztő és a növénytermesztő szakmairányok tartoznak. Emellett most indítjuk a kertésztechnikus osztályt. Az ágazati alapoktatás kétéves időszaka után ez esetben a dísznövénytermesztő, virágkötő, a gyümölcstermesztő, illetve a zöldségtermesztő szakmairányt választhatják a tanulók. Az élelmiszeripari ágazatban pedig sütő- és cukrászipari technikus képesítést szerezhetnek.

– A hároméves szakképzésben mely szakmák választhatók?
– Kertész, gazda (állattenyésztő, növénytermesztő szakmairányok) és mezőgazdasági gépész, valamit pék és pék-cukrász szakmaterületre várjuk a jelentkezőket.

– Jellemzően honnan érkeznek a tanulóik?
– Komárom-Esztergom megyében a miénk az egyetlen olyan iskolatípus, amely a mezőgazdasági és az élelmiszeripari ágazatban ennyire sokoldalú képzést kínál, így a beiskolázási kör az egész megyét lefedi. Jelenleg kétszázhúsz tanulónk van. Valamennyi igénylőnek kollégiumi elhelyezést biztosítunk.

– Gyakorlati lehetőséget milyen formában biztosítanak a szakmák minél alaposabb elsajátításához?
– Mezőgazdasági ágazatban a gépésztanulók duális partnereinknél munkaszerződéssel szerezhetnek szakmai tapasztalatokat. A többiek jó gyakorlati terepre találnak a tangazdaságunkban, ahol közel száz hektáron szántóföldi növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozunk. Továbbá egy baji kertészetben van lehetősége az ilyen szakmatípusban tanuló diákjainknak a gyakorlati ismeretek megszerzésére, valamint bővítjük saját máriapusztai tangazdaságunkat is: gyümölcsfákat és kisebb szőlőültetvényt telepítünk. Az élelmiszeripari képzések tekintetében kedvező a helyzetünk, hiszen saját pék tanműhellyel rendelkezünk, amelyhez kapcsolódik egy pékbolt is. A cukrászszakmai gyakorlatokat a diákok a környékbeli cukrászatokban végzik.

– Felnőttképzéssel foglalkoznak?
– Meghirdettük az aranykalászosgazda-képzést, és tervezzük a méhészképzés indítását is. Iskolánk befogad egy esti gimnáziumot, amely az érettségire készít fel.

– Milyen nyelvtanulási lehetőségeket kapnak itt a diákok?
– Angol és német nyelvet tanulhatnak a diákjaink. Az Agrárszakképzési Centrum közreműködésével az Erasmus+ keretében igyekszünk feleleveníteni a korábbi jó kapcsolatainkat külföldi partneriskoláinkkal. Reméljük, újra lesz mód arra, hogy évente többször is utazhassanak más országokba tapasztalatszerzésre diákok.

– Milyen tanórán kívüli elfoglaltságokat kínálnak a diákoknak?
– Sportköreink fejlődőben vannak, ez annak is köszönhető, hogy szoros együttműködést alakítottunk ki a tatai atlétikai sportklubbal. A klub használja a sportpályáinkat, ezért fejleszti is azokat, és ennek a mi diákjaink látják a hasznát.  Őrizzük a jávorkás hagyományainkat, és újakat is teremtünk. Utóbbira példa a traktoros ballagás. A Jávorka-piknikre általános iskolásokat hívunk, ahol a szakmacsoportjaink mutatkoznak be, vendégül látva a gyerekeket. A Jávorka-napi forgatagban a játékos szakmai és ügyességi versenyek mellett az osztályok nagy lelkesedéssel vesznek részt a főzőversenyben is. Természetesen iskolánkban is megtalálhatóak a hagyományos iskolai ünnepek, mint szalagavató, ballagás. Ezt színesítik egyes jeles napokhoz kapcsolódó eseményeink. Törekszünk táborba, belföldi és külföldi kirándulásokra vinni tanulóinkat.   

Ferenczy Gyöngyi

 
2022. augusztus 14. vasárnap
West Pannon Audiovizuális Klaszter