kezdőlap / Regionális Hírek / Közélet / Fejlesztési célok és ünnepnapok Cserszegtomajon
2022. június 8. szerda 16:36 - Cserszegtomaj
Fejlesztési célok és ünnepnapok Cserszegtomajon

Az év első hónapjaiban 7 pályázatot nyújtott be Cserszegtomaj önkormányzata, zömmel infrastrukturális fejlesztések támogatását célozva, a járványhelyzet csendesedésével pedig idén visszatérhetett a település a hagyományos falunapi rendezvén

- Fejlesztési terveinket pályázati segítséggel tudjuk teljesíteni, kiemelt helyen szerepel ezek között az utakkal, járdákkal és a csapadékvíz-elvezetéssel kapcsolatos munka - summázta az év főbb beruházási feladatait Elekes István polgármester. Hozzátette, hogy ennek megfelelően gondoskodott az önkormányzat a szükséges önerő biztosításáról a költségvetés megalkotásakor. A településvezető részletesen is szólt a már beadott pályázatokról, melyek eredményhirdetését a napokban várják.

Belügyminisztériumi segítséggel szeretnék a Balaton utca burkolatának felújítását elvégezni, aminek költségigénye 17 millió forint, ennek 85 százalékos arányú támogatását célozták meg. A Magyar Falu Program alapjából részesedve az Akácfa utca burkolatjavítását tervezik elvégezni, ami 44 milliós ráfordítással járó munka, ennek műszaki tartalmában kerékpárforgalmi létesítmény, vízelvezető-rendszer építése, illetve felújítása is szerepel. Pályáztak továbbá a Keszthelyi úti járda rendbetételének támogatására, a munka közel 19 milliós ráfordítást igényel, ebből az anyagköltség vagy a munkadíj finanszírozását szeretnék pályázati forrásból biztosítani.

- Túl ezeken további közlekedési infrastruktúra fejlesztésre is volna szükség, amennyiben ezt érintően lesznek újabb pályázati kiírások, élni fogunk a lehetőségekkel - folytatta a polgármester, majd beszélt arról, hogy a másik nagyobb kiadású feladatkört az önkormányzati tulajdonú épületekkel kapcsolatos tennivalók jelentik.

A sportcsarnok felújítása a tankerülettel együttműködve a Magyar Falu Programban elnyerhető 55 millió forintból tervezett nyílászárók, padozat, tetőhéjazat-cserével és külső falszigeteléssel. Megújuló energiaforrások alkalmazására 6 milliós támogatási összeget igényelt az önkormányzat napelemrendszer felújításához. Pályázott Cserszegtomaj önkormányzata óvodai játszóeszközök beszerzésére is, közel 6 milliós igénnyel. Temetői infrastruktúra fejlesztés támogatásaként ugyancsak a Magyar Falu Program segítségével új ravatalozó építését tervezik.

Az önerőt nem csak a költségvetési büdzsé jelenti, önkéntes szakipari és egyéb munkákhoz kért segítséggel tervezett az orvosi rendelő tetőterében közösségi tér kialakítása.

Ehhez „Ha keveset adsz is, ha szívből adod, sokat számít.” jelmondattal szólítottuk meg az embereket - mondta Elekes István. - Öröm a máris tapasztalt jelentős megmozdulás: szállításra, gipszkartonozásra, nyílászárók beépítésére, betonozásra, burkolásra, festésekre, villany- és fűtésszerelési munkára vannak önkéntes jelentkezők. A tetőtér-beépítéssel használati funkciót tekintve civil szervezeteink, közösségeink juthatnak helyhez, s egy részen átmeneti jellegű ideiglenes menedék szálláshely is létesül, szükség esetén a településre érkező háborús menekültek befogadására.

A járványhelyzet visszahúzódása immár módot ad a közélet visszatérésére. Elekes István elmondta, hogy a költészet napján sor került az Aranykorúak Nyugdíjas Klub szervezésében hagyományos irodalmi délután megrendezésére. Mindenki, aki kedvet érzett hozzá, előadhatott verset, prózai művet, mesét a résztvevői körben, örömet szerezve a közönségnek. A polgármester említést tett arról is, hogy idén első alkalommal sor került egy természetismereti túrára a helyi Alternatív Természetbarát Egyesület szervezésében. Két turnusban gyermekek, fiatal és idősebb korosztálybeliek egyaránt részt vettek, összesen több mint harmincan. Ellátogattak a Csókakő sziklafalához, a Csókakői patak szurdokához, megnézték az Újévi kétlik és az Apalányai helyi elnevezésű barlangot, s a Pajtika tűzállóagyag-bánya monumentális gödrét. A résztvevők a földtani múltról, a településtörténelemről szóló ismeretekkel gazdagodtak.

- Polgár­mester­ségem idején most kerülhetett sor első ízben a járvány miatt mindeddig nélkülözött Cserszeg­tomaji Falunap megrendezésére - emelte ki Elekes István. - Április utolsó napján zajlott a program, a Sport utcai rendezvényparkban sok színes eseménnyel. Kora délelőtt pörköltfőző versennyel indult a nap, több mint 10 csapat nevezett, délidőre időzítve a tálalást.

A délutáni színes programokról a településvezető elmondta, hogy dalos játékot adtak elő az óvodások, szerepeltek a Szabó István Általános Iskola diákjai. Felnőtt művészeti csoportok váltották egymást a színpadon: énekelt a helyi Tátika Népdalkör, táncházat tartott a Cserszegtomajért Hagyományőrző Egyesület, fellépett a Kék-Balaton Citerazenekar. Majd harcművészeti bemutató nyújtott látványosságot shotokan sportágban. A civilek sátrában helyi közösségek mutatkoztak, be kiállításokkal megidézve a polgárőri, természetbaráti, hagyományőrző, barlangász és egyéb tevékenységet. Akciófestészetet jelenített meg a cserszegtomaji Takács Ferdinánd és Takács-Szencz Lívia művészházaspár nevével fémjelzett Művészek Szabad Alkotó Közössége (MŰSZAK), a nyári táboraikba való betekintést adva. A gyermekeket délelőtt arcfestő és csillámtetováló szalon, délután Varázshangok Játszóház, s egész nap körhintás szórakozás várta. Interaktív előadást tartottak Hunyadi Mátyás Fekete Seregének megidézői. Kora estétől pedig a Silver Band báli zenés szórakozást nyújtott.

- A legnagyobb öröm, amikor a településünk életekkel való gyarapodását ünnepelhetjük, ezt jelenti az újszülöttek fájának elültetése - mondta Elekes István. - Tavalyelőtt indítottuk a hagyományt: az orvosi rendelő mellett elültetett fánál évente az előző esztendőben született gyermekek nevét és születési dátumát feltüntető táblát helyezünk el. Idén így már a harmadik tábla került oda, amivel a 2021-es év 31 újszülöttjét köszöntöttük.

Cserszegtomaj következő ünnepnapja is a gyermekekhez szól, május 28-án a gyermeknapi családos programokkal. A Sport utcai rendezvényparkban 15 órától kora estig fanyűvő játszótér, körhinta, s 3 légvár is várja a kicsiket. Lesz szórakoztató bűvész és zsonglőr bemutató, Bubi show és Bubi Kánaán, Csalafintaságok a csalitosban címmel mesejáték nyújt szórakozást.

Horányi Árpád

 
2022. augusztus 14. vasárnap
West Pannon Audiovizuális Klaszter