kezdőlap / Regionális Hírek / Kultúra / Főúri étkezőszalont alakítanak ki a keszthelyi Festetics-kastélyban
2022. március 24. csütörtök 09:20 - Keszthely
Főúri étkezőszalont alakítanak ki a keszthelyi Festetics-kastélyban

A Helikon Kastélymúzeum tükörtermének felújításával rokokó stílusú étkezőszalont alakítanak ki a keszthelyi Festetics-kastélyban, az egykori gróf-hercegi család ebédlőjének lehető leghitelesebb másaként

A projektet és a berendezési tárgyakat is bemutató keddi rendezvényen Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos felidézte, hogy 2011-ben jelölték ki a kastélymúzeum fejlesztési irányát, amelyben hangsúlyos elem volt, hogy miként lehet pótolni, visszavásárolni a kastély egykori lakóinak műkincseit, használati tárgyait.    

A második világháború idején eltűnt vagy az azokhoz hasonló értékeket a hazai és a külföldi műtárgypiacokról, gyűjtőktől igyekeznek beszerezni, erre az elmúlt években is voltak példák - említette a miniszteri biztos. A keddi  projektbemutatón egy 2020-ban, a bécsi Dorotheum árverésén megvásárolt, egykor a család tulajdonában képező, hatdarabos aranyozott ezüstkehely-készletet mutatott be, amelyek a tükörteremben felállított 12 személyes asztal díszei lesznek.    

Virág Zsolt kitért arra, hogy kialakítanak a keszthelyi kastélyban egy ezüstkamrát, így újra létrehozható lesz a hercegi kincstár a további, folyamatos bővítéssel. A keszthelyi étkező tartozékainak vásárlására több mint 24 millió forintot biztosítottak a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kht. (NÖF) keretéből, amivel létrehozhatták a nemzeti kastélyprogram egyik legkiemelkedőbb műtárgyegyüttesét.    

A rokokó vagy neorokokó stílusú berendezési tárgyak, étkészletek része a 19. századból származó, 12 személyes, 192 darabos evőeszközkészlet, amely súlya mintegy hét kilogramm. Az asztal közepén aranyozott bronz asztaldíszek, gyertyatartók kapnak helyet különféle kiegészítőkkel - ismertette.    

Hozzátette, hogy egy 1870 körül Franciaországban készült szövött szőnyeg is a berendezéshez tartozik, továbbá azok a XV. Lajos korabeli rokokó székek, valamint karosszékek, amelyeket szintén egy külföldi átverésen tudtak megvásárolni. Ugyancsak itt helyezik el a Festetics Tasziló monogramjával díszített, karmazsinvörös díszkartust, vagyis tölténytáskát.    

Szilágyi Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese a bemutatón arról beszélt, hogy a Keszthelyre látogató turisták több mint 80 százaléka már az első teljes napján felkeresi a kastélymúzeumot. A mobiltelefonok cellaadatai szerint tavaly mintegy 430 ezren fordultak meg a kastélynál.    

Az MTÜ törekvése az, hogy minél több hasonló, nemzetközi színvonalú, négyévszakos turisztikai attrakció várja a vendégeket Magyarországon. Zala megyébe csak a Kisfaludy szálláshelyfejlesztési program részeként 34,5 milliárd forint támogatás érkezett, de idén folytatódik a három keszthelyi strand fejlesztési programja is - ismertette a vezérigazgató-helyettes.    

Évente csaknem 10 millió turista mintegy 29 millió vendégéjszakát tölt a magyarországi szálláshelyeken, néhány mutatóban már sikerült a járvány előtti adatokat is elérni. Keszthelyen tavaly 51 ezer vendég 163 ezer éjszakát töltött, 84 százalékuk belföldi volt. A vendégszám 21 százalékkal haladta meg a 2020-as adatot, és csaknem megközelítette a 2019-est - ismertette Szilágyi Szabolcs.    

Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a keszthelyi az ország leglátogatottabb kastélya, a Covid-járvány előtt évente több mint 240 ezer vendéget fogadott, tavaly pedig 190 ezret, több mint ötven százalékuk visszatérő vendég. Az intézmény jelenleg 18 pályázati projektet valósít meg - nagyobb részt európai uniós forrásból -, amelyek értéke meghaladja a 12 milliárd forintot, ezek egyebek közt érintik a kastély felújítását, a park kibővítését és a fenékpusztai majorság rekonstrukcióját.    

Nemrégiben fejeződött be mintegy másfél milliárd forintos költségből egy új dioráma kialakítása a vadászati kiállításon, az első magyarországi kocsi replikájának építése, illetve a kastély tükörtermének teljes körű restaurálása. Ez utóbbi a leendő főúri étkezőszalon kialakításának ad helyet a jövőben - tette hozzá az igazgató.    

Nagy Bálint, Keszthely polgármestere, országgyűlési képviselő-jelölt (Fidesz) azt hangsúlyozta, hogy a Festeticsek öröksége a térség egyik legjelentősebb turisztikai vonzereje, a kastély folyamatos fejlesztése az egész ország javát is szolgálja.

 
2022. augusztus 14. vasárnap
West Pannon Audiovizuális Klaszter