kezdőlap / Regionális Hírek / Közélet / Hidrogénes energiatárolót avattak Nagypáliban
2024. május 16. csütörtök 05:04 - Nagypáli
Hidrogénes energiatárolót avattak Nagypáliban

Felavatták Magyarország első kisközösségi hidrogénes energiatárolóját. A fejlesztés Nagypáliban történt, ahol egy háromnapos, 10 ország részvételével zajló nemzetközi rendezvénysorozat záróeseménye volt a korszerű technológia ünnepélyes üzembe helyezése.

Nagypáli önkormányzata 1997-ben indította útjára "Zöld út" nevű, falufejlesztési programját. Ennek részeként napelemes rendszereket, napkollektorokat és szélgenerátort telepítettek. Az energiapark legújabb eleme az energiacseppet formázó hidrogéntároló.

Amit a berendezés tud: a lehető legkörnyezetbarátabb módon tárolja a villamosenergiát, mégpedig a zöldet. A környezetünkben lévő napelemtelepekből nyerjük az energiát. Egy e-napter berendezéssel a vízből hidrogént és oxigént fejlesztünk. A hidrogén betárolódik a tartályokba, az oxigén pedig tulajdonképpen a levegőbe jutva javítja a környezetünket- tájékoztatta a zalaegerszegi Médiacentrumot Köcse Tibor, Nagypáli polgármestere.

A hidrogénes energiatároló lehetőséget kínál az elektromos autók éjszakai töltésére, áramkimaradás esetén pedig a biztonsági rendszerek és a térvilágítás működtetésére. A zöldenergia hatékonyságának növelése mellett a közlekedés dekarbonizációjához is hozzájárul a nagypáli fejlesztés - emelte ki avatóbeszédében Dukai Miklós önkormányzatokért felelős államtitkár.

Az innovatív önkormányzat fontossága napjainkban egyre inkább előtérbe kerül, hiszen azok a települések, amelyek nyitottak az újításokra képesek rugalmasan alkalmazkodni a változó kihívásokhoz és lehetőségekhez. Nagypáli község önkormányzata példamutató ezen a téren. Az elért eredmények bizonyítják, hogy az innováció és a helyi közösség együttműködése milyen hatalmas potenciált rejt magában. Az innovatív önkormányzat nem csupán a helyi lakosoknak szolgál példaként, hanem vonzóvá teszi a települést befektetők, turisták és más érdekeltek számára is, ami hosszútávon növeli a térség gazdasági és társadalmi fejlődését.

A megújuló energiákat felhasználó rendszerek mostanra 89 százalékban kielégítik Nagypáli önkormányzatának energiafelhasználási igényét. Ennek is köszönhető, hogy az energiaválság idején sem kellett korlátozásokat bevezetniük a településen.

Forrás: Egerszegi Hírek

 

West Pannon Audiovizuális Klaszter