kezdőlap / Regionális Hírek / Kultúra / Kiállításokkal, vetélkedővel, koncertekkel ünnepelnek Zala megyében
2022. január 20. csütörtök 08:10 - Zala megye
Kiállításokkal, vetélkedővel, koncertekkel ünnepelnek Zala megyében

Könyvbemutatóval, kiállításmegnyitóval, vetélkedővel és komolyzenei koncertekkel ünneplik a magyar kultúra napját Zala megyében

A zalaegerszegi Göcseji Múzeum munkatársai Pillanatképek címmel csütörtökön szimpóziumot tartanak. A muzeológusok az időszaki kiállítóteremben nyolc témakörben tartanak előadásokat, többek közt a képzőművészeti gyűjtemény alkotásairól, a restaurátorműhelyben zajló munkákról, az esküvői szokásokról, a kihalófélben lévő kézművesmesterségekről, valamint a nyár elején nyíló Mindszentyneum építésének történetéről.    

A megyei levéltárban az Őrnagyok, századosok, hadnagyok - A 47. honvédzászlóalj tisztjei, 1848-1849 című kötetet mutatják be szintén csütörtökön.    

A magyar kultúra napján a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben átadják a Keresztury Dezső- és a Kultúra mecénása díjat, valamint a közművelődés területén dolgozó szakemberek munkáját elismerő kitüntetéseket. A gálaesten az Ismerős Arcok Zenekar és a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar is közreműködik.      

Nagykanizsán a Honvéd Kaszinóban szerdán a Honvéd Férfikar ad koncertet. A Thury György Múzeumban csütörtökön a Hagyományból divatot - A történelmi Zala Vármegye viseleteinek mai feldolgozása elnevezésű alkotói pályázatra beérkezett munkákból nyílik kiállítás. Ugyancsak csütörtöktől lesz látogatható az Alba Regia Országos Fotópályázat, valamint a 2021 Országos Miniatűr Fotópályázat kiállítása a Kodály Zoltán Művelődési Házban.    

A Kanizsai Kulturális Központ A magyar kultúra nagyjai címmel a városvédő egyesülettel közösen hirdetett levelezős vetélkedőt. A megoldásokat beküldő eddigi csaknem nyolcvan pályázó több mint fele száz százalékos választ adott a kérdésekre - mondta el az MTI-nek Mikola Mária igazgató.     

A Halis István Városi Könyvtárban pénteken tárlaton mutatják be az intézmény szolgáltatásait. A Hevesi Sándor Művelődési Központban szombaton nyílik A Himnusz költője - Kölcsey Ferenc életútja képeslapokon címmel Gulyásné Raksányi Olga gyűjteményéből kiállítás.      

Gyenesdiáson a községháza nagytermében a pénteki ünnepi műsorban helyi együttesek lépnek fel, és a település életét megörökítő fotókból nyílik kiállítás.    

Keszthelyen, a Balaton Színház Simándy termében a Festetics György Zeneiskola növendékei adnak a Magyar kultúra dicsérete címmel komolyzenei hangversenyt január 28-án.    

A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt

 
2022. május 20. péntek - 2022. május 22. vasárnap
West Pannon Audiovizuális Klaszter