kezdőlap / Regionális Hírek / Kultúra / Már lehet nevezni a Savaria Filmszemlére
2022. január 13. csütörtök 13:34 - Szombathely
Már lehet nevezni a Savaria Filmszemlére

Az építészet, a formatervezés és a kulturális örökség kategóriájában várják az alkotásokat 9. Savaria Filmszemlére

Az építészet, a formatervezés és a kulturális örökség kategóriájában nevezhetnek filmjeikkel a 2022. május 11-13. között Szombathelyen kilencedik alkalommal megrendezendő Savaria Filmszemlére az alkotók - közölte az MTI-vel szerdán a filmszemlét meghirdető Savaria Filmakadémia Egyesület elnöke.   

Lovass Tibor elmondta: rövid és egészestés dokumentumfilmeket, valamint kisjátékfilmeket is várnak a Kárpát-medence területéről, a szemlére nevezett filmalkotások lehetnek a kiírt témakörökhöz köthető kiemelkedő személyiségről szóló portrék, de bemutathatnak közösségeket, irányzatokat vagy akár tájegységeket is.   

Fontos szempont, hogy az érték- és hagyományőrzés mellett a jelenleg is zajló kulturális és művészeti változások, irányzatok is helyet kapjanak a szemlén - emelte ki.   

Hozzáfűzte: külön kategóriában értékeli a zsűri a diákfilmeket, a felsőoktatásban tanuló hallgatók kísérleti és vizsgafilmjeit.   

A filmszemlére nevezni a Savaria Filmszemle oldalon található pályázati űrlap kitöltésével és a nevezni kívánt alkotások beküldésével lehet február 28-a éjfélig.   

Lovass Tibor szólt arról is, hogy a Savaria Filmszemle kísérő rendezvényeként szakmai konferenciát és díjátadó gálát is rendeznek; a zsűri által kiválasztott versenyfilmeket pedig idén először a szemle napjaiban a belváros kávézóiban is levetítik, ahol az alkotókkal személyesen is találkozhatnak a vendégek. A versenyfilmek ingyenes vetítésének, valamint filmszemlét záró díjátadó gálának az AGORA Savaria Filmszínház ad otthont.   

 

A Savaria Filmakadémia Egyesület elnöke kitért arra is, hogy terveik szerint idén filmszakmai továbbképzésekkel, szakkörökkel, valamint a filmszemle során nevezett filmek "tájoltatásával", filmklubok szervezésével, illetve a kisebb vasi filmszemlék támogatásával kívánják bővíteni tevékenységüket.

Nevezési Felhívás

Az idei esztendőben az alábbi tematikus kategóriákba lehet nevezni:

1. Építészet
2. Formatervezés
3. Kulturális örökség

A kategóriákba rövid és egész estés dokumentumfilmeket, valamint ismeretterjesztő, kisjátékfilmeket várunk. Tartalmukat tekintve a kiírt témakörökhöz köthető kiemelkedő személyiségeket bemutató portrék, közösségeket, irányzatokat, a Kárpát-medence tájegységei szerinti jellegzetességeket bemutató filmeket várunk.

Fontos szempont, hogy az érték- és hagyományőrzés mellett a jelenleg is zajló kulturális/művészeti változások és irányzatok is helyet kapjanak a szemlén.

Külön kategóriában értékeli a zsűri a diákfilmeket, a felsőoktatásban tanuló hallgatók kísérleti és vizsgafilmjeit! Kategóriánként az első három helyezett filmalkotás pénzdíjban részesül, valamint különdíjakat is kiosztunk. Beküldési határidő: 2022. február 28. 23:59. A szemle ideje alatt egy szakmai konferenciát, és egyéb programokat is szervezünk, melyek részletes programját a későbbiek során közöljük.

A 9. Savaria Filmszemlére nevezni a Savaria Filmszemle  internetes oldalon található pályázati űrlap helyes kitöltésével lehet.

Az filmszemle levelezési e-mail címe: savariafilmszemle@gmail.com
További információ kérhető: 06/20/549-5200
Szeretettel várunk minden érdeklődőt Savariába 2022-ben is!

2022. július 4. hétfő
2022. június 8. szerda
2022. június 8. szerda
West Pannon Audiovizuális Klaszter