kezdőlap / Regionális Hírek / Sport / Paduc telepítés két vasi folyóvízbe
2021. október 4. hétfő 09:31 - Vas megye
Paduc telepítés két vasi folyóvízbe

A paduc eddig szinte beszerezhetetlen halfaj volt a halteremelői kínálatban, ezért különösen nagy öröm, hogy a mai állományfrissítés megvalósulhatott.

Szövetségünk a jelenlegi, korlátozott kínálat és emelkedő halárak mellett is folyamatosan keresi a lehetőséget ritkaságnak számító őshonos folyóvízi halfajok telepítésére. A Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetségének koordinálása alapján Bognár Attila haltermelő jelezte, hogy attalai telepéről van lehetőségünk egynyaras méretű paduc telepítésére.

Péntek délután a kíméletes szállítást követően a csodálatos és nagy vitalitású 5-8 cm-es kis paducok a Rába folyó országhatártól Körmendig tartó szakaszain, illetve a Pinka patak országhatár és Szentpéterfa közti szakaszain találtak új otthont maguknak, Szövetségünk hivatásos halőrei, segítői és Teklits Zoltán társadalmi halőr segítségével.

A Pinka patak telepítésénél segítséget is kaptak munkatársaink a Felsőcsatári Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola Természetjáró Szakkörének tagjaitól. A gyerekek megismerhették a folyóvízi halfajok jellegzetességeit, táplálkozásuk, szaporodásuk módját és a szállításukra, telepítésükre vonatkozó szakmai előírásokat.

A paduc, vagy vésettajkú paduc az egyik legjellegzetesebb folyóvízi halfajunk, a sodrós, kavicsos aljzatú folyó és patakszakaszok lakója. Jellegzetes, erősen szarusodó alsó állású ajkaival szedegeti a mederaljzatot borító élőbevonatot.

Mivel más halfajjal nehezen keverhető össze, kérjük a T. Horgásztársakat, hogy vigyázzanak folyóvizeink új lakóira!
Szövetségünk nevében köszönjük valamennyi, a telepítésben részt vevő munkáját!

 
2022. május 20. péntek - 2022. május 22. vasárnap
West Pannon Audiovizuális Klaszter