kezdőlap / Rövidhírek / Nagy-Britannia megnyitja kijevi nagykövetségét
2022. április 22. péntek 13:57
Nagy-Britannia megnyitja kijevi nagykövetségét

Nagy-Britannia hamarosan újból megnyitja kijevi nagykövetségét - közölte pénteken a brit kormány. A brit védelmi minisztérium ugyancsak pénteken ismertetett hírszerzési értesülései szerint az orosz kormány az ukrajnai háborúban működésképtelenné vált hadfelszerelés oroszországi javíttatásával próbálja pótolni az elszenvedett veszteségeket.

A Downing Street bejelentése szerint a brit diplomáciai képviselet a jövő héten nyílhat meg ismét az ukrajnai fővárosban, bár ez továbbra is függ a biztonsági helyzettől.    

Liz Truss brit külügyminiszter a tájékoztatáshoz fűzött nyilatkozatában úgy fogalmazott: a brit nagykövetség újbóli megnyitását az a rendkívüli bátorság tette lehetővé, amelyet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és az ukrán nép tanúsít, sikereket elérve az orosz fegyveres erőkkel szemben.    

A kijevi képviselet brit személyzete a londoni miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint jelenleg Ukrajna nyugati térségében dolgozik, elsősorban humanitárius és egyéb feladatokat ellátva.    

A nagykövetség épületeinek biztonságossá tételét célzó munkálatok azonban már folynak, és elsőként Melinda Simmons nagykövet tér majd vissza Kijevbe - áll a Downing Street pénteki beszámolójában.    

A brit védelmi minisztérium által ugyancsak pénteken közzétett katonai hírszerzési értesülések szerint a mariupoli Azovsztal acélmű blokádjáról hozott orosz döntés valószínűsíthető célja az ukrán ellenállás kordában tartása, és az, hogy az így felszabaduló orosz erőket Kelet-Ukrajna más térségeibe lehessen átvezényelni.    

A tárca által kivonatosan ismertetett hírszerzési értékelés szerint az acélmű elleni teljes körű szárazföldi támadás valószínűleg jelentős veszteségeket okozna az orosz hadseregnek, tovább gyengítve az orosz fegyveres erők harckészültségét.    

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön rendelte el a mariupoli acélmű tervezett ostromának leállítását, parancsot adva egyben arra, hogy az orosz fegyveres erők vonjanak blokádot az üzemben bekerített ukrán erők köré.    

Putyin az élő televíziós közvetítésben kiadott utasítást azzal indokolta, hogy elsősorban az orosz katonák és tisztek életének és egészségének megőrzésére kell gondolni.    

A londoni védelmi minisztérium brit katonai hírszerzési adatokon alapuló pénteki tájékoztatása szerint azonban az orosz haderő a hadműveletek súlypontjának áthelyezése ellenére továbbra is érzi a háború korábbi szakaszaiban elszenvedett veszteségek következményeit. A megfogyatkozott ütőerő újbóli feltöltése érdekében például működésképtelenné vált hadfelszereléseket szállítanak vissza Oroszországba javításra - áll a brit védelmi tárca pénteken ismertetett hírszerzési összefoglalójában.

2022. november 24. csütörtök

Az aszály, az üzemanyagárak, a minimálbérek és a gabonaárak emelkedése egytől-egyig nehéz helyzetbe hozta a haltermelőket.

2022. november 24. csütörtök

Idén is megrendezték a Szép Magyar Beszédért Szavalóversenyt. Az elmúlt 26 évben több mint 1300 diák vett részt a megmérettetéseken. Az alapítványi programnak ezúttal is a Fejér György Városi Könyvtár adott otthont. Idén rekordszámú, 78 keszthelyi és környékbeli diák jelentkezett a versenyre.

2022. november 21. hétfő

Ezúton tájékoztatjuk a horgásztársakat, hogy a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége ügyfélszolgálati irodájában 2022. november 16. - 2022. december 02. között iroda felújítás lesz, ezért az ügyfélszolgálati szolgáltatásaink ezen időszakban részlegesen lesznek elérhetőek.

2022. november 15. kedd

Pénteken érkezhet az első havazás - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a Facebook-oldalán. Az előrejelzés szerint a havazásra az Északi-középhegység területén lehet számítani.

2022. november 15. kedd

Több mint 20 évre is börtönbe kerülhet az a férfi, aki két idős nőt is kirabolt Budapesten.

West Pannon Audiovizuális Klaszter