kezdőlap / Rövidhírek / Rekordszámú versenyző a Szép Magyar Beszédért szavalóversenyen
2022. november 24. csütörtök 10:13
Rekordszámú versenyző a Szép Magyar Beszédért szavalóversenyen

Idén is megrendezték a Szép Magyar Beszédért Szavalóversenyt. Az elmúlt 26 évben több mint 1300 diák vett részt a megmérettetéseken. Az alapítványi programnak ezúttal is a Fejér György Városi Könyvtár adott otthont. Idén rekordszámú, 78 keszthelyi és környékbeli diák jelentkezett a versenyre.

Hazai és határon túli írók, költők versei is elhangzottak a Szép Magyar Beszédért Szavalóversenyen. A zsűri örömmel tapasztalta, hogy egyre jobban szavalnak a fiatalok. Szabó-Kövi Kamilla, a Vajda János Gimnázium 10. osztályos tanulója tanára, és egyben édesanyja javaslatára választotta Kucka Péter- Golgota című versét.

„Én már nagyon régóta elkezdtem szavalni, és nagyon szeretem csinálni, és egy ideig kihagytam most ezt a szavalást, viszont most újra elkezdtem, mert mindenképp szeretnék fejlődni is, és hát és nagyon szeretek verset mondani, és úgy gondoltam most eljött az ideje, hogy újra elkezdjem."

Az 1995-ben indult alapítványi program idei célja, hogy főként kortárs hazai és határon túli írók és költők műveit színvonalasan tolmácsolják a tanulók. Három csoportba osztva, összesen 78 diák állt ki a zsűri elé. Kezdetben csak a helyi, majd a Keszthely vonzáskörzetébe tartozó általános iskolák, majd a középiskolák is bekapcsolódtak a megmérettetésbe.  

„Nyugodtan lehet mondani, hogy több évtizedes múltra, és rövidesen a 30. évfordulót is megfogjuk ünnepelni pár év múlva. Itt elsősorban az volt a feladata az alapítványnak, és az volt az alapítóknak az elgondolása, hogy a határainkon kívül élő magyar költőknek, íróknak a műveit mondják elsősorban a költőknek, és ez valóban rendkívül fontos volt, mert ugye jó pár esztendővel ezelőtt még viszonylag kevéssé ismerték a kiváló magyar költőket, azokat akik határainkon kívül éltek.” - ismertette Dr. Cséby Géza a zsűri elnöke.

A zsűri több nyertest is választott az általános iskolások közül, köztük Sághi Alina Borit, Bayer Lénárdot, Monduk Katicát, Neményi Hannát. A középiskolás korosztályból pedig Kurusta Sára bizonyult a legjobbnak.     

Forrás: Keszthelyi TV

 

2023. január 30. hétfő

Jelentős állomásához érkezett a vármegyei közúthálózat fejlesztése.

2023. január 25. szerda

Huszonháromezren fordultak orvoshoz a múlt héten Magyarországon, influenzaszerű tünetekkel. A vírus minden korosztályt érint, ám leginkább a gyerekeket és a fiatal felnőtteket támadja - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb adataiból. Az enyhe időjárásnak köszönhetően Zalaegerszegen is folyamatosan emelkedik a páciensek száma.

2023. január 25. szerda

Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Népjóléti Osztálya tájékoztatja az érdeklődőket, hogy a január 17-én meghirdetett, szociális alapon kiosztható tűzifára, a nagyszámú jelentkezés miatt, további igényeket nem tud fogadni.

2023. január 23. hétfő

A Petőfi 200 emlékévből a Győr+Média sem marad ki és január 23-tól a Győr+ Rádió esti adásában havonta jelentkezik az a műsorfolyam, ami Petőfi Sándor életét és verseit dolgozza majd fel.

2023. január 23. hétfő

A következő napokban már szárazabb idő jön, egyedül az ország déli, délnyugati részén lesz szükség az esernyőkre.

2023. január 27. péntek
2023. január 25. szerda
2023. január 23. hétfő
West Pannon Audiovizuális Klaszter