kezdőlap / Főétel / nap receptje - 2022. augusztus 24. szerda
Marhapörkölt
Marhapörkölt
  • 60-80 dkg marhahús
  • zsír vagy olaj
  • 1 fej hagyma
  • paprika, paradicsom

A pörkölt a gulyások ételéből fejlődött magyar nemzeti étellé. A magyarosnak tartott ételek zöme lédús és paprikás jellegű. A pörkölt ilyen étel. A pörkölt nevét jellegzetes alföldi pásztorételként, parasztételként egykorú szerzők az 1780-as évektől folyamatosan megemlítették és sajátos vonásának tartották, hogy paprikával készült.

Erre a célra a marhahús lágyrészeit használjuk, mert az puhább: lapocka, lábszár, a bélszín vége. Jó, ha vegyes részekből készül és van benne vese, meg máj is. A húst hártyáitól jól megtisztítva, kockákra feldaraboljuk. Egy fej hagymát karikára vágva olajban üvegesre sütünk, megszórjuk édes-nemes paprikával és a húst hozzáadva pár percig sütjük, azután vizet öntünk rá, annyit, hogy elfedje és fedő alatt csendesen, kb. 2 óráig pároljuk. Közben adunk hozzá zöldpaprikát, télen paradicsomlevet.

Ha a vizet elfőtte, még pótoljuk, amíg teljesen puhára fő. Végül zsírjára sütjük.

2022. augusztus 5. péntek
2022. július 4. hétfő
2022. július 4. hétfő
West Pannon Audiovizuális Klaszter