kezdőlap / Főétel / nap receptje - 2022. augusztus 11. csütörtök
Fokhagymás csirkecomb
Fokhagymás csirkecomb
  • 6 csirkecomb,
  • 4-5 cikk fokhagyma,
  • só, bors-

    a mártáshoz:
  • 50-60 g füstölt szalonna,
  • 200 ml tejszín,
  • 200 g füstölt sajt,
  • 0,5 kg paradicsom, vagy 400 ml konzervparadicsom,
  • 1 hagyma,
  • oregáno, bazsalikom

Csirkecombot nemcsak grillezhetünk, paprikásan, citromosankészíthetünk, hanem sok más módon is, zöldségekkel, zöldfűszerekkel, hagymával, fokhagymával. Egyik kedvencem ez a sütőben készíthető fokhagymás, paradicsomos, fűszeres változat. Az ételt a füstölt szalonna és a sajt a fokhagymával igazán különlegessé teszi, de így már nem nevezhető egy igazán könnyű vacsorának, inkább ebédre javaslom.

A csirkecombokat „megtűzdeltem” fokhagymával, azaz egy éles késsel bemetszettem a combon lévő bőrt, és a bőr alá dugtam a vékony szeletekre vágott fokhagymát. Az így előkészített csirkecombokat sütőedénybe helyeztem. 

A mártáshoz egy serpenyőben a füstölt szalonnán üvegesre pirítottam az apróra vágott hagymát, hozzáadtam a kis kockára vágott paradicsomot, és 10 percig mérsékelt tűzön forraltam. Ha friss paradicsomot használok, akkor a héját előzőleg eltávolítom, a konzervparadicsom már héj nélküli.

Ezután a mártáshoz kevertem a tejszínt, az előzőleg lereszelt sajtot, rászórtam a zöld fűszereket és az egészet még egyszer – amíg a sajt elolvadt – összeforraltam. A kész mártást a csirkecombokra öntöttem. A sütőedényt, alufóliával letakarva, 190°C fokra előmelegített sütőbe tettem és 35-40 perc alatt készre sütöttem.

A mártás készíthető paradicsom helyett 2-3 ek ketchuppal vagy bbq-szósszal, akkor a hagyma és a zöldfűszerek el is hagyhatók, mert ezek eleve tartalmaznak fűszereket. Kitűnő köret hozzá a hajdina.

Forrás: relaxotour.blogspot.hu

 

 
2022. augusztus 14. vasárnap
West Pannon Audiovizuális Klaszter